label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2010. december 21.
Újabb bizalmatlansági indítvány vérzett el

SZERZŐ: B. T.   FOTÓ: AGERPRES–Emil Boc miniszterelnök a parlamentben – magányos kormányos
FOTÓ: AGERPRES–Emil Boc miniszterelnök a parlamentben – magányos kormányos
Különösebb izgalmak nélkül megbukott tegnap az ellenzék egyik bizalmatlansági indítványa, amelyet a szociáldemokraták és a liberálisok a 2011-es közalkalmazotti bérezés kapcsán nyújtottak be. A kormánykoalícióhoz tartozó képviselők és szenátorok nem szavaztak, így még véletlenül sem állt fenn annak a veszélye, hogy a kormányoldal egyes honatyái „félreszavaznak”. A kabinetnek csütörtökön újabb bizalmi szavazással kell szembenéznie.


A csütörtökön felolvasott, a 2011-es év közalkalmazotti bérezésére vonatkozó bizalmatlansági indítványnak a vitájára tegnap került sor. A dokumentum sikeréhez, vagyis a kormány megbuktatásához 236 szavazatra lett volna szükség, de csak 190 igen voks gyűlt össze, és egy ellenszavazatot jegyeztek. Azért alakult ki ez az eredmény, mert a kormánykoalíciót alkotó pártok nem szavaztak. Jelen voltak ugyan a teremben, de nem éltek a szavazási lehetőséggel.

Lesz béremelés

A plénumban nem érződött a bizalmatlansági indítványok esetében a parlamentben általában jelentkező feszültség. Az ellenzék is eleve vesztesként állt fel ebben a küzdelemben, hiszen Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke már az indítvány benyújtásakor kijelentette: nincsenek illúzióik. A szociáldemokraták és a liberálisok kihasználták a számukra fenntartott hozzászólási időt, a kormányoldalnak azonban sürgősebb volt, hiszen az indítvány vitája után kezdődött a költségvetés parlamenti vitája, amelyet a kormányoldal péntekig szintén dűlőre akar vinni. A kormánykoalíciót alkotó pártok, valamint a nemzeti kisebbségek és a függetlenek frakcióinak vezérszónokai megelégedtek egy-egy tömör és világos mondattal. Bejelentették a parlament emelvényéről, hogy nem támogatják az ellenzék bizalmatlansági indítványát.

A voksolás után Emil Boc miniszterelnök kijelentette: „diadalmaskodott az ésszerűség”, és hangsúlyozta, hogy a bizalmatlansági indítvány elvetése azt jelenti, hogy a közalkalmazottak megkaphatják a júliusban elveszített bérük 25 százalékának egy részét. A 2011-es közalkalmazotti bérezésre vonatkozó törvény ugyanis egyebek között kimondja, hogy január 1-jétől egységesen 15 százalékkal fognak nőni a közalkalmazotti fizetések. A miniszterelnök a bérezési törvénycsomag, valamint a jövő évi költségvetés elfogadását sürgette, mert – mint mondta – ezek a jogszabályok összefüggnek, és egyik nélkül se létezhet a másik.

Kormányzati üröm

A kormányoldal tegnapi örömébe üröm is keveredett, hiszen a koalíció nem tudta érvényesíteni azt az akaratát, hogy a második bizalmatlansági indítványt is hétfőn vitassák meg, és a bizalmi szavazást is megejtsék. A kormány ugyanis a bértörvény-csomagért vállalt felelősséget, ami két külön jogszabályból áll. Az egyik törvény a 2011-es bérezésről szól, a másik jogszabály viszont a közalkalmazottak bérezésének a kerettörvénye, amely tágabb értelemben szabályozza a közszféra bérrendszerét. Mint ismeretes, az ellenzék pénteken távol maradt a parlamenti ülésről, hogy hétfőn ne kerülhessen sor a kerettörvény kapcsán benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazására. Ők meg akarták akadályozni a bértörvény-csomag életbe lépését, de minden jel szerint ez nem fog sikerülni nekik, mert a parlament két házbizottsága tegnap együttes ülésén úgy döntött: a második bizalmatlansági indítványnak a vitájára, valamint a szavazásra csütörtökön kerül sor.

Ez azt jelenti, hogy a kormánynak csütörtökön újabb bizalmi szavazással kell szembenéznie, azonban kevésbé valószínű, hogy az ellenzéknek sikerül összegyűjtenie a kormánybuktatáshoz szükséges szavazatszámot. A szociáldemokraták azonban nem adják fel teljes mértékben a küzdelmet, hiszen Victor Ponta bejelentette: megtámadják az Alkotmánybíróságon a 2011-es bértörvényt, amely már a parlament által is elfogadottnak tekinthető azt követően, hogy tegnap megbukott az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány. Az ellenzék azzal akar érvelni a talárosok grémiuma előtt, hogy a kormánynak csak rendkívüli esetben lenne szabad felelősségvállalással a parlament elé terjesztenie törvényeket, erre az Alkotmánybíróságnak egy korábbi döntése is már utalt. Az ellenzék szerint a kormányoldal rendelkezik akkora parlamenti többséggel, hogy a normális törvényalkotási úton terjessze a parlament elé a törvényeket, és ne kerülje meg a fontos jogszabályokkal a törvényhozást.

 


A parlamentben tegnap elkezdődött az állami költségvetés vitája is, miután a hétvégén rekordidő alatt átrágta magát a vaskos büdzsétervezeten a parlament költségvetési és pénzügyi szakbizottsága. Az ellenzéknek csak négy módosító indítványt sikerült elfogadtatnia a kormánypártokkal, amelyek drákói programot szavaztak meg a költségvetési vitának. Éjjel kettőig tartott a vita, amely reggel kilenckor folytatódik, és minden bizonnyal ismét késő esti órákba nyúlik. A tervek szerint ugyanis pénteken kerül sor a végszavazásra, de a honatyák minden bizonnyal rövidebb idő alatt akarnak végezni, hogy karácsony estéjére hazaérjenek. Az ellenzék legfőbb bírálata az, hogy az idei költségvetés is, akárcsak az idei, rosszul van felépítve, irreálisan magas bevételekre számít, és alábecsüli a lej–euró árfolyamot. Ezzel szemben Emil Boc úgy véli, hogy ezzel a büdzsével Románia két év után végre kilábal a gazdasági recesszióból.
Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 572
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap