label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2009. szeptember 29.
Reng a föld a koalíció talpa alatt

SZERZŐ: BORBÉLY TAMÁS   Románia ismét a politikai válság küszöbén áll, miután Emil Boc miniszterelnök tettre szánta el magát, és bejelentette: megfosztja miniszterelnök-helyettesi és belügyminiszteri tisztségétől a szociáldemokrata Dan Nicát. A kormányfő ezzel gyakorlatilag a kenyértörés felé tolta az eseményeket a nagykoalícióban. A szociáldemokraták országos ügyvezető testülete tegnap késő délután tanácskozásra ült össze, hogy megvitassa, miként reagáljon koalíciós partnerük döntésére. A PSD-s vezetők közül azok voltak igazán bőbeszédűek a sajtóval, akik a kormányból való kilépést szorgalmazzák. A kormányfő Nica leváltásának okaként a romló közbiztonságot nevezte meg, de felhánytorgatta neki hétvégén tett nyilatkozatát is, miszerint az elnökválasztás két fordulójának napjára már kibérelték az összes buszt, ami utalás volt az elmúlt években meghonosodott „választási turizmusra”. Nica nem nevezett meg senkit, de a demokraták magukra vették a vádat.


Emil Boc miniszterelnök tegnap délelőtt kipattintotta azt a szikrát, amit elemzők már néhány hete megjósoltak az egyre valószínűbbnek mutatkozó koalíciós szakadás tükrében. Boc bejelentette, hogy leváltja Nicát, ami azért rendkívüli, mert a nagykoalíció működésének alapjául szolgáló együttműködési megállapodás szerint a kormányfő csak a szociáldemokraták beleegyezésével válthat le PSD-s minisztert. Ezt az egyezséget most a demokraták felrúgták, ami érthető, ha azt vesszük figyelembe, hogy a PD-L-ben az elmúlt hetekben egyre magasabbra hágott a közös kormányzással való elégedetlenség. Dan Nica azért vált hirtelen a demokraták célpontjává – ami meglepő, hiszen korábban a belügyminiszter nem került konfliktusba a demokratákkal –, mert a hétvégén választási csalást sejtető kijelentést tett. Kifejtette, hogy november 22-re és december 6-ra már valamennyi kibérelhető buszt lefoglaltak a szállító vállalatoknál. Időközben több szállítási vállalat vezetője „butaságnak” nevezte az információt. A demokraták már a hétvégén eltervezték a drasztikus döntés meghozatalát, ugyanis a PD-L szűk körű központi vezetősége vasárnap este felhatalmazta Emil Bocot, hogy hozzon intézkedéseket „a hatékony kormányzás” érdekében.

A PSD kiáll a kormány második emberének számító Nica mellett – AGERPRES
Boc 24 órát adott a koalíciós partnernek, hogy eldöntse, kit jelöl Nica helyére. Ezért a leváltásról szóló döntést nem ültette még gyakorlatba. A sajtó értesülései szerint a Nica visszahívásáról szóló iratokat csak a PSD által javasolt új személy kinevezési okmányaival együtt akarja elküldeni Traian Băsescu államfőnek. Boc így cáfolta a szociáldemokratáknak azt a feltételezését, hogy Vasile Blaga fejlesztési minisztert szemelték volna ki ideiglenes belügyminiszternek, és leszögezte: ez a tisztség a PSD-t illeti meg. Ez azonban nem hatotta meg a szociáldemokratákat, akik ezt a 24 órás gondolkodási időt kihasználva, ultimátumot adtak Bocnak. Bejelentették, hogy kiállnak Nica mellett, politikailag továbbra is támogatják őt, és felszólították a miniszterelnököt, hogy álljon el a kormány második emberének számító Nica leváltására irányuló szándékától. Bogdan Niculescu Duvăz, a PSD szóvivője szerint a PD-L megszegte a koalíciós együttműködési megállapodást, és amennyiben Boc nem hajlandó visszakozni, „politikai válság kezdődik” Romániában.

Bő másfél hónappal az államelnök-választás előtt körvonalazódó kormányválság ellen foglalt állást tegnap az RMDSZ Állandó Tanácsa, amely szerint a következő időszakban politikai stabilitásra van szükség, ezért a két kormánypártnak meg kellene találnia a megoldást, hogy együtt kormányozzanak az elnökválasztásig. Ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelentette ki tegnap az RMDSZ operatív vezető testületének ülése után. Elmondta: kormányváltásra csak a novemberi államelnök-választást követően lesz majd szükség, az RMDSZ szerint most nem szabad kormányválságot előidézni. Kelemen Hunor ügyvezető elnök szerint az RMDSZ ellenzi azt, hogy a gazdasági válságot politikai válsággal súlyosbítsák.

Az ellenzéki liberálisok és a szociáldemokraták is Traian Băsescut tették felelőssé a válság előidézése miatt. A jelenlegi államfő november 22-i ellenfelei úgy vélik, hogy az ország első embere választási céljaira akarja feláldozni az ország érdekeit. Băsescu tegnap csak röviden tért ki a belpolitikai helyzetre. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy hajlandó közvetíteni a két kormánypárt között, ha azok szükségesnek tartják ezt. Egyébként az államfő higgadtságra intette a két párt vezetőit, akiknek azt tanácsolta, hogy „áztassák lábukat hideg vízbe”.

A szociáldemokraták tegnap este egyébként megerősítették korábbi döntésüket, és közölték, hogy kiállnak Dan Nica mellett. Elvárják, hogy a kormányfő mondjon le eredeti tervéről, és ne váltsa le Nicát, ellenkező esetben a PSD miniszterei testületileg kilépnek a kormányból.

 Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 344
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap