label_szabadsag
1 USD 3.79  1 EUR 4.66  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2007. november 27.
Tájkép csata után

SZERZŐ: SZÉKELY KRISZTA   Uniós „alapszabály”, hogy az europarlamenti választásoknak rendszerint semmi közük az Európai Unióhoz. Ez Romániában hatványozottan igaz, itt a pártok még csak nem is mímelték, hogy a november 25-i megmérettetésnek az a célja, hogy minél befolyásosabb EP-képviseletet küldhessenek Brüsszelbe. A választási plakátokra felkerülő EU-s csillagkoszorú csupán kényszerű dekor volt a román belpolitikai leszámoláshoz, a referendum rászervezése pedig azokat is meggyőzte a szándékok tisztátalanságáról, akiknek még volt illúziójuk ezzel kapcsolatban.


Az is lett belőle, aminek készült: pajzán előjáték a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokhoz. A politikai erőviszonyok letisztultak, hajrá 2008! Addig épp csak annyi idő van, hogy a politikai „elit” magához térjen a vasárnapi szavazás okozta meglepetésekből, és zárja sorait.

A Demokrata Párt (PD) elnöke, Emil Boc az alkalomhoz illő ünnepélyességgel jelentette be: megnyerték a választásokat. A dolog majdnem igaz, hiszen a PD kapja a legtöbb EP-mandátumot, ünnepelni azonban nem nagyon van miért. Mert ha az államfő oltalma alatt levő demokraták csak 28,78 százalékot érnek el a bekonferált 40-50 helyett, és mindezt úgy, hogy maga Traian Băsescu járta velük és érettük az országot, akkor mégsem olyan egyértelmű Boc-ék helyzeti előnye. A liberálisokat valóban lekörözték, de hol van ez még az abszolút parlamenti többség megszerzésétől? Ha igaz az, hogy az EP-választások alkalmával a szavazók elsősorban a kormányon levő pártokat szankcionálják az ellenzék javára, akkor a dolog még furcsább. Ilyen logika alapján a PD-nek túl kellett volna nyernie magát, mint annak idején a Fidesz. (Az más kérdés, hogy ez az előny a parlamenti választásokig rendszerint elpárolog…) De itt szó sincs a proteszt-szavazatok által mesterségesen feltupírozott százalékokról, arról nem is beszélve, hogy a PD törzsgárdája és szimpatizánsai voltak a legjobban mobilizálva ebben a kampányban.

Hol vannak tehát a PD-nek, mint a kormányt leghangosabban bíráló ellenzéki pártnak „járó” szavazatok? Egyes elemzők szerint a PLD-nél kell keresni őket. Claudiu Săftoiu volt elnöki tanácsos elmélete szerint Băsescu a kampány során annyira elhomályosította kedvenc pártját, a PD-t, hogy az már-már nem volt sehol, a demokraták potenciális szavazói így a sokak számára még mindig mitikus hősként tisztelt Stolojan által megjelenített PLD-re adták voksukat. Mások is visszaigazolják ezt az elméletet, Băsescu állítólag mesterségesen irányította a szavazatokat a PD-től a PLD felé. A cél állítólag az, hogy Stolojánék zsebpártjából a parlamenti bejutásra esélyes társaságot faragjon, amelyik alkalmas lesz majd arra, hogy a PD-vel közösen kényelmes többséget alkosson a törvényhozásban 2008-ban. (Persze, ha a demokraták nem csuklanak addig össze.) Ha az elmélet igaz, akkor ez azt is megmagyarázza, mitől vált a PLD a negyedik politikai erővé.

Călin Popescu Tăriceanu laza vonásain világosan látszott, hogy rosszabbra számított. A nyugdíjemelés, és az ehhez hasonló populista intézkedések, lám, meghozták az eredményt. Persze, lehet, hogy a miniszterelnök kissé elszámolta magát: ha jövőre is tudják tartani a 13 százalékot, nem zárható ki, hogy újra kormányon lesznek – a PSD-vel és az RMDSZ-szel együtt? – és akkor majd csak neki kell állni a számlát a felelőtlen ígérgetésekért.

Mircea Geoană szerint a PSD eredménye „nem rossz”. A cáfolat nem váratott sokat magára, ellenzői emlékeztették: a szociáldemokraták pályafutásuk legrosszabb eredményét érték el, és rendkívüli kongresszus összehívását követelik, ahol végre kedvükre játszadozhatnak el Mircea Geoană hirtelen őszbecsavarodó fejével. De hogy hoz-e a kongresszus a párt élére egy olyan vezetőt, aki határozott, koherens politikai vonalvezetéssel ismét kormányra viszi a hatalomhoz szokott szociáldemokratákat, még kérdéses.

Gigi Becali tündöklése és bukása külön társadalmi regény, nem lenne szabad elintézni azzal, hogy a Steaua sikertelenségei miatt fordultak el tőle a szavazók. Ami pedig Vadim Tudort és pártját illeti: még nincs mit ünnepelni! Való igaz, hogy csúfság – még bukaresti vonatkozásban is! – hogy 2007-ben a román parlamentben olyan pártok kapnak szót, mint a PRM. Ennek a jelek szerint vége, kicsi ugyanis a valószínűsége annak, hogy a nagyromániások még egyszer bejutnak a törvényhozásba. De vajon hova szivárog zászlóvivőinek, támogatóinak zöme? Attól még nem lesz európaibb a román parlament, ha a PRM-sek tömött sorokban igazolnak át a PD-hez, PC-hez, PSD-hez, és aztán ismét ott találjuk őket a tanügyi, közigazgatási, jogi stb. bizottságban, csak most épp demokrata-szociáldemokrata színekben. Tartok attól, hogy a román nacionalizmus, amit eddig PRM formájában sikerült szemmel tartani, nem vész el, csak átalakul …

Sok mindent helyretett az RMDSZ környékén is az EP-választások ürügyén lezajlott megmérettetés. A dialógus pártiak – mellesleg nagyon helyesen – már hangosan szorgalmazzák a tárgyalást, kiegyezést, osztozkodást, meg ami ezzel jár. És számolnak, számolnak: ha a közös listára került volna mindazok pecsétje, akik az RMDSZ-re és Tőkésre szavaztak, ma már nem 2+1, hanem 5 képviselőnk lenne! Őszintén remélem, hogy 2008 valóban erről fog szólni. Hogy van lehetőség az összefogásra. Hogy az erdélyi magyarokat nem csak a leszámolás, egymásnak feszülés izzó dühe, keserűsége tudja ilyen példásan mobilizálni, mint ahogy az múlt vasárnap is történt.Blogok
Az iráni tüntetésekről magyar szemmel, románul… (A helyiek véleményével)
- Kiss Olivér - január 18. 18:42
RUSU SZIDÓNIA ÖNZETLEN SZERETETFOGÁSAI
- Szabadság gasztroblog - január 16. 15:29
Lehetetlen találkozás*
- Kerekes Edit - december 20. 12:42
Boldog születésnapot, TESZT!
- Köllő Katalin - május 28. 15:52
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:528
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4096.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 156
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap