label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2011. július 08.
Népszámlálás: magyar kérdezőbiztosok, anyanyelvi kampány

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

Több gyermeket vállalnak a magyar nők

Markó Attila: csak harc árán sikerült szavatolni a többnyelvűséget – GÁBOS ALBIN
Markó Attila: csak harc árán sikerült szavatolni a többnyelvűséget – GÁBOS ALBIN
Komoly politikai harc eredményeképpen, de sikerült megoldani, hogy az októberre esedékes népszámlálás során biztosítsák a többnyelvűséget – számolt be a hallgatóságnak Markó Attila a Marosfőn zajló EU-táborban. Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, valamint Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese Egy és fél millió ismerőse visszaigazolásra vár címmel tartott tegnap előadást a közelgő népszámlálással kapcsolatban. Az államtitkár beszámolt arról, hogy lesznek magyar nemzetiségű kérdezőbiztosok, anyanyelvünkön írt mintaűrlapok, illetve állami költségvetésből finanszírozott tájékoztatási kampány. – Egy ideig az államhatóságok semmilyen hajlandóságot nem mutattak a többnyelvűség biztosítására – fogalmazott Markó Attila. Székely István arról számolt be, hogy a romániai magyar nők gyermekvállalási hajlandósága magasabb a többségi átlagnál.Csütörtökön a Pofakönyv, azaz a facebook zsargonját kölcsönözve Egy és fél millió ismerőse visszaigazolásra vár címmel a közelgő népszámlálással kapcsolatban tartott előadást Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, valamint Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese. A témára történő pontos utalás miatt az előadások címét kibővítették: a népszámlálás kapujában.


Igaz ugyan, hogy komoly politikai harc eredményeképpen, de sikerült megoldani, hogy az októberre esedékes népszámlálás során biztosítsák a többnyelvűséget – számolt be a többnyire középiskolásokból és egyetemistákból álló hallgatóságnak Markó Attila. Az államtitkár elvárásként említette azt, hogy Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament alelnökének részt kellett volna vennie ebben a harcban. – A magas rangú európai tisztségviselőnek például a miniszterelnökhöz kellett volna fordulnia, s megkérdeznie, miként járult hozzá ahhoz, hogy a népszámlálás során biztosítsák a többnyelvűséget – mondta a politikus.

Markó Attila eredményekről számolt be: lesznek magyar nemzetiségű kérdezőbiztosok, anyanyelvünkön írt mintaűrla­pok, illetve állami költségvetésből finanszírozott tájékoztatási kampány. – Egy ideig az államhatóságok semmilyen hajlandóságot nem mutattak a többnyelvűség biztosítására – fogalmazott. Bejelentette: a közeljövőben több mint 100 oldalas tájékoztató kézikönyvet bocsátanak ki a népszámlálással kapcsolatban.

FOTÓ: GÁBOS ALBIN – Erdély, Európai Unió, aztán enter. Lássuk, mit ad ki

A Szabadságnak azon kérdésére válaszolva, hogy miben állt a harc a román államhatóságokkal a többnyelvűség biztosítása terén, Markó Attila kifejtette: – A román államnak nem érdeke, hogy a valós többnyelvűség megvalósuljon. Még decemberben írtam egy levelet az országos népszámlálási bizottság elnökének, amelyben részleteztem, hogy mit szeretnénk megvalósítani. Erre egyébként máig sem kaptam választ, a napi vitákból viszont kiderült, hogy semmit sem akarnak elfogadtatni. Következett egy, a belügyminiszternek címzett dörgedelmes levél. Ebben azt írtam, hogy amennyiben nem akarnak a kisebbségek igényeinek megfelelni, akkor fölöslegesnek ítélem a bizottsági jelenlétemet, s az RMDSZ véleménynyilvánítását. Erre reagáltak, s a legutóbbi bizottsági ülésen sikerült az államilag finanszírozott magyar nyelvű tájékoztató kampányt, illetve az anyanyelvi mintaűrlap nyomtatását elérni – mondta.

Arról is beszámolt, hogy a kérdezőbiztosok alkalmazásakor feltétellé vált az anyanyelv ismerete azokon a vidékeken, ahol a polgárok interkulturális környezetben élnek. Az államtitkár úgy ítéli meg, a többnyelvűség elérése nagymértékben növeli az erdélyi magyar lakosság bizalmát a folyamat iránt. Hozzátette: az állami pénzekből finanszírozott kampány és magyar nyelvű űrlap nyomtatás mellett az érdekvédelmi szövetség külön tájékoztató tevékenységet folytat.

Székely István arról számolt be, hogy vezetésével az RMDSZ-en belül már tavaly megalakult az a munkacsoport, amely foglalkozik a népszámlálás kérdésével. A főtitkár-helyettes háttérinformációkkal, folyamatokra rámutató vonatkozásokkal szolgált: a romániai magyar nők gyermekvállalási hajlandósága magasabb a többségi átlagnál. – Érdekes megjegyezni, hogy az európai, s ezen belül például a magyarországi trendekkel ellentétben nálunk a felsőfokú végzettséggel rendelkezők inkább vállalnak gyermeket – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közigazgatásban a nyelvhasználat joga az etnikai arányhoz fűződik, ezért problémás területek lesznek azok a települések, ahol az 1992-es népszámlálás 18–23 százalékban állapította meg a magyarság arányát. – Megtörténhet az is, hogy ahol 1992-ben 20 százalék alatt voltunk, ott emelkedjen ez a szám – jegyezte meg.Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 273
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap