label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2009. május 14.
Németh Zsolt: csak az autonómia jelenthet garanciát
AGERPRES – Borbély László és Adrian Năstase fogadja a magyarországi politikust
AGERPRES – Borbély László és Adrian Năstase fogadja a magyarországi politikust
A következő egyéves időszakban Magyarországon és Romániában olyan választások lesznek, amelyek nagymértékben kihatnak majd a magyar–román kapcsolatokra, a két országot szorosabb szövetségesi viszony is egymáshoz fűzheti – fejtette ki szerdán Bukarestben Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.


A bizottság delegációja (amelyben Kozma József szocialista alelnök is részt vesz) a román parlamentben folytatott megbeszéléseket Borbély Lászlóval, a képviselőház külügyi bizottságának elnökével és a bizottság tagjaival. Borbély László elmondta: a felek egyetértettek abban, hogy a román–magyar kapcsolatokban a gyakorlatiasság elvét kell érvényesíteni, amikor a két ország külpolitikai lépéseit egyezteti, vagy közös akciókat tervez. Érintették a magyarországi román kisebbség helyzetével kapcsolatos kérdéseket, megvitatták a két ország Ukrajnához, Moldovához és Oroszországhoz fűződő viszonyát, valamint az EU-n belüli együttműködésük kérdéseit. Németh elmondta: a két országnak együttesen kell hangot adnia az új orosz külpolitikát elutasító álláspontnak, mivel az az érdekszférákat akarja újjáéleszteni az említett térségben. A jelenlegi moldovai helyzet ismeretében ez különösen fontos – hangsúlyozta Németh.

A felek fontosnak tartották, hogy Moldova megőrizhesse függetlenségét, területi integritását, és – mint a politikus fogalmazott – ezt nagymértékben szolgálhatja, ha a transznisztriai régió valós területi autonómiát kap. Románia és Magyarország közösen vesz részt a Nabucco gázvezeték projektjében, ez hozzájárulhat a térség energiaellátásának jövőbeni diverzifikálásához – jelentette ki Németh. Ő is nagy hangsúlyt helyezett a két ország kisebbségi kérdésekben folytatott együttműködésére, olyan közös érdekű területeken is, mint például az ukrajnai magyar és román kisebbség jogainak védelme.

Németh örömét fejezte ki, hogy a román politika érdeklődést mutat a magyarországi románok iránt. Szerinte a magyar félnek nyitottságot kell tanúsítania a román igényekkel szemben, mint ahogy Romániának is nyitottan kell viszonyulnia a romániai magyarságot érintő magyarországi fölvetések iránt. Kedvezően értékelte, hogy Traian Băsescu államfő legutóbbi megnyilvánulásaiban hangsúlyosan szerepet kapott az autonómia kérdése, akár a széles körű decentralizáció melletti állásfoglalásában, akár abban az értelemben, hogy a román belpolitika porondján újból elindította a párbeszédet a kulturális autonómiáról szóló kisebbségi törvény elfogadásáról.

Mielőtt a delegáció asztalhoz ült volna a román politika tényezőivel, a romániai magyar pártokkal is egyeztetett. Így kedden egyaránt tárgyaltak az RMDSZ vezetőivel és Szász Jenővel, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökével, hiszen – mint Németh Zsolt hangsúlyozta – ma már két legitimitással rendelkező politikai párt működik az erdélyi magyarság körében. Mint fogalmazott, minél többen fogják képviselni az Európai Parlamentben az erdélyi magyarságot, annál nagyobb esély van arra, hogy meg lehessen valósítani az erdélyi magyar közösség által fontosnak gondolt célkitűzéseket, ezek sorában kiemelkedő jelentőségűnek nevezte az autonómiát. Szerinte az erdélyi magyar politika célkitűzéseinek középpontjába ezért nem feltétlenül a kormányra kerülést kell állítani, hanem inkább az autonómia megvalósítására kell helyezni hangsúlyt. Csak az jelenthet intézményes garanciát arra, hogy a magyar nyelv hivatalossá váljon, és hogy a magyarság saját ügyeiben döntési hatáskörrel rendelkezzen – mondta Németh Zsolt.

 

Szász Jenővel, az MPP elnökével is találkozott Németh Zsolt, – értesít a MPP sajtóirodája. A megbeszélésre kedden a bukaresti magyar nagykövetségen került sor, ezen házigazdaként Füzes Oszkár, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete is részt vett. Szász Jenő elmondta: az EP-választások alkalmából az RMDSZ újból elszalasztott egy történelmi lehetőséget az erdélyi magyar összefogás megteremtése érdekében, pártpolitikai megfontolásoknak vetve alá az erdélyi magyarság érdekeit. Közölte: az MPP nem vesz részt a kampányrendezvényeken, és továbbra is az erdélyi magyar politikai közélet demokratizálódását és az autonómiatörekvést tartja legfontosabb célkitűzéseinek.

Németh Zsolt az MTI-nek elmondta, ebben a szellemben beszélt Szász Jenővel is, aki kifejtette belpolitikai helyzetértékelését, kitérve a magyarságon belüli politikai nézetkülönbségekre is. Németh Zsolt kijelentette: nagyon örül a magyar összefogás megszületésének, támogatja a Tőkés által vezetett listát, de szerinte a jövőben kívánatos lesz ennek az együttműködésnek a szélesítése. Ezzel arra utalt, hogy az MPP egyelőre „tartózkodik” a magyar összefogás listájának támogatásától. De még sok idő van hátra, e tartózkodással kapcsolatosan még módosulhat az álláspont – mondta Németh.


 

 Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 325
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap