label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2009. március 27.
Az EKE az 1940-es években

SZERZŐ: Hints Miklós   Az EKE negyvenes évekbeli, levéltári kutatásokból körvonalazódó történetéből felvillan a működés fenntartására a háborús körülmények között tett erőfeszítés. Nemcsak a túrákat szervezték, de építettek, jelzéseket festettek, szakosztályokat szerveztek újjá. Korabeli vezetőik, Balogh Ernő és Vámszer Géza elnökök és társaik nem hátráltak meg, ha kellett, minisztereket is megszólítottak.


1941 februárjában az Idegenforgalmi Hivataltól 23 300 pengőt kérnek a nagybányai (izvorai) menedékház számára. Ugyancsak februárban kapják a jóváhagyást kérésükre, hogy a gyorsvonat is álljon meg Réven. Áprilisban előterjesztik a révi menedékház (60 ágyas) újjáépítési tervét, erre 19 400 pengőt igényelnek, ebben a villanyszerelés ára is benne van. Ugyanakkor a Kereskedelmi és Közlekedési Minisztériumtól a nagybányai, Hója-erdei és Bükkerdei menedékházak tatarozására 1500 pengő segélyt kapnak. Felajánlják az Idegenforgalmi Hivatalnak egy Erdélyről szóló színes film bemutatását.

A munkát az anyaország nem mindenben támogatja. A Magyar Túrista Szövetség az EKÉ-t a tagegyesületek közül kizárja, mivel hozzájárulását nem fizette be. Erre Balogh Ernő a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumtól kéri a kizárás megakadályozását. Beadvánnyal fordulnak Teleki Pál miniszterelnökhöz is: „Egyesületünk, mint honismertető, néprajz- és fürdőügyekkel foglalkozó erdélyi egyesület, már félévszázaddal ezelőtt beindította Erdély fürdőinek és ásványvizeinek magyar nemzeti szempontból való közkinccsé tételét. Fürdőügyi szakosztályában dr Hankó professzor már a világháború előtt hatalmas munkát végzett. Fürdőügyi kataszterünk, helyszíni legfrissebb adataink, különböző térképek és grafikonok mind birtokunkban vannak (…) Az Erdélyi Gazdasági Tanáccsal még a tél folyamán közöltük a fentieket és sürgős kérdésnek tekintjük, hogy az Erdélyi Gazdasági Tanácshoz hasonlóan Erdélyi fürdő, borvíz tanács létesítését (...) Hivatva volna arra, hogy a természeti vagyonunkat közkinccsé tegye, ellenőrzését gyakorolná és nemzeti szempontból fejlesztését irányítaná.(...) Megalakulván a fürdők szövetsége, mint érdekképviseleti szerv, most szükséges, hogy ezen fontos ügyben az államhatalom rányitó, felügyelő szerve életre hívassék...”

Mindezt összehasonlítva egyesületünk mai céljaival, mintha szégyenkezést éreznék, mintha korunkban már kisebb lenne a vállalkozó kedv.

Visszatérve a negyvenes évekhez: ugyancsak 41-ben az EKE a Kereskedelmi és Közlekedési Minisztériumtól engedélyt kér, hogy a MATEOSz teherautóit idegenforgalmi célból egész Erdélyben használhassa. Ez évben Vámszer Géza a hargitafürdői turistaszálló építését szorgalmazza.

A térképekről és a jelzésfestésről sem feledkeznek meg. A M. Kir. Honvédség térképészeti intézetének felajánlják segítségüket a megjelent Radnai-havasok, Székelyföld és Szilágysági hegyvidék térképeinek kijavítására (miután ezekben sok hibát találnak). Kérik az OMIH-tól 600 kg zárolt lenolaj felszabadítását turistajelzések festése céljából.

1942-ben a révi híd építésére kérnek támogatást a Közlekedési Minisztériumtól. Kérésüket elutasítják, de az EKE a Zichy barlanghoz vezető hidat mégis felújította augusztusig. A felavatási ünnepségről a háborús viszonyok miatt lemondanak, helyette túrát szerveznek. Ugyancsak augusztusban a Csikszéki osztály felavatta a Hargitafürdőn épült Uz Bence turistaházat. Ősszel az Országos Magyar Idegenforgalmi Hivataltól szabadjegyeket kérnek. Az év végén, 1942. december 6-án megtartják első vándorgyűlésüket.

Ma már csak csodálhatjuk elődeink tenniakarását, ügyszeretetét. Azóta megváltoztak a hatalmi viszonyok, a támogatási rendszer, a szabadidő eltöltési módja is különbözik, de az elődök lelkesedése ma is példa lehet.

 Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:565
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 684
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap