label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2010. május 11.
A meghirdetettnél súlyosabb megszorító intézkedések várhatók

SZERZŐ: ÖSSZEFOGLALÓ   

Újabb adók, megszüntetett tizenharmadik fizetés, kórházbezárások

Júniustól jóval kevesebb élelmiszer kerül a bevásárlószatyrokba – ROHONYI D. IVÁN
Júniustól jóval kevesebb élelmiszer kerül a bevásárlószatyrokba – ROHONYI D. IVÁN
Most már biztossá vált, hogy a közalkalmazottak fizetését egységesen csökkentik 25 százalékkal. A pénzügyminiszter szertefoszlatta azokat a reményeket, miszerint a jövő évtől ismét nőhetnek a bérek. Mi több, jövőre új nyugdíjtörvény-tervezetet dolgoznak ki, amelyben új jövedelemkereteket állapítanak meg a nyugdíjasoknak. A közszférában korlátozni fogják a következő évben a béralapot és az állami alkalmazottak számát egyaránt. Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének a vezetője szerint a következő években 250 ezerrel kell csökkenteni a közalkalmazottak számát, hiszen 2006 és 2008 között éppen ennyivel növekedett az állam által foglalkoztatott személyek száma. A kormány által vállalt megszorító intézkedésektől a magánszféra sem szabadul meg, hiszen adóztatni fogják az ebédjegyeket is. A kormány emellett kórházak bezárására, és újabb adók bevezetésére készül.


Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány nem fogja felülvizsgálni 2011-ben a megszorító intézkedéseket, hiszen a cél a közszféra és a nyugdíjrendszer kiadásainak a stabilizálása. A pénzügyminiszter leszögezte: a közszférában már az idén új bérezési rendszer lép életbe, amely tovább csökkenti a különböző közalkalmazottak közötti jövedelemkülönbségeket. Vlădescu szerint ugyanabba a bérkategóriába tartoznak majd azok a tisztviselők is például, akik egy vidéki polgármesteri hivatalban dolgoznak vagy a központi államapparátusban, hiszen a felelősségük egyforma.

Az új bérrácsról a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon a kormány azt a csökkentett és korlátozott béralapot tekinti majd kiinduló pontnak, amit tartalmaz a kormány szándéklevele. Ez a dokumentum az IMF-el szemben vállalt kötelezettségeket tartalmazza. Vlădescu szerint a szándéklevél magában foglalja azt a közalkalmazotti létszámot, amennyit foglalkoztathat Románia. Jeffrey Franks tegnap 250 ezer állami alkalmazott elbocsátásáról beszélt, de hangsúlyozta, hogy a kormánynak nem egy év alatt kell lefaragnia a 2006-os szintre a közalkalmazotti létszámot, hanem több év is a rendelkezésére áll.

Teljes tanácstalanság – brutális megvonásokat vetnek be mentőövként – AGERPRES
A tegnap nyilvánosságra került a kormány által kidolgozott szándéklevél egyik melléklete is, amelyben egyebek között az olvasható, hogy észszerűsíteni fogják a közszférában dolgozók számát, de az elbocsátásokról semmi konkrétumot nem lehet tudni. Jeffrey Franks is közölte, hogy az IMF és a kormány közötti megállapodásról szóló dokumentumok nem tartalmaznak konkrét számokat a várható elbocsátásokról.

A szándéklevélből az is kiderül, hogy a közalkalmazottak jövedelme több mint 25 százalékkal csökken, hiszen az idén nem kapnak tizenharmadik fizetést sem. Ezenkívül adóztatni fogják az ebédjegyeket, amivel a magáncégek kiegészíthetik dolgozóik jövedelmét. Szintén adót vetnek ki a bankbetétek kamatára, a tőzsdei tranzakciókra, a végkielégítésekre, és megszüntetik az IT szektorban a programozóknak nyújtott kedvezményeket.

Ezentúl az önkormányzatoknak is nehezebb lesz, hiszen a bruttó hazai termék 0,3 százalékával csökkentik a helyhatóságoknak átutalt pénzeket. A kormány azoknak is áthúzza a számításait, akik korengedményesen akartak nyugdíjba menni a következő időszakban, hiszen a kabinet vállalta: ideiglenesen felfüggeszti a korhatár előtti nyugdíjazást. A kormány a korábbi betegnyugdíjazások ellenőrzésétől és az egészségügyben a részleges fizetéses rendszer bevezetésétől is plusz jövedelmekre számít. A kormány vállalta azt is, hogy bezárja a legkevésbé hatékonyan működő 150 kórházat, és csökkenti a kórházi ágyak számát 9200-zal. A fűtéstámogatást is csökkentik a GDP 0,3 százalékát kitevő összeggel. A szándéklevélből az is kiderül, hogy amennyiben a mostani megszorító intézkedések alkalmazása kudarcot vall, elkerülhetetlenek az újabb bevételnövelő intézkedések, ami gyakorlatilag a legfontosabb adónemek (az áfa és az egységes adókulcs) emelését jelenti.

Az IMF GDP 6,8 százalékát kitevő államháztartási hiányt hagyott jóvá Romániának, amit hazánknak várhatóan a gazdaság stagnálása, vagy éppen visszaesése mellett kell teljesítenie. Korábban az IMF 1,3 százalékos, majd 0,8 százalékos gazdasági növekedést jósolt, de ezek a becslések túlságosan derűlátónak bizonyultak. A szakszervezetek és az ellenzéki pártok nem fogadják el a megszorító intézkedéseket. A szakszervezetek bejelentették, hogy naponta sztrájkőrséget állnak a kormány előtt.


 A pénzügyminisztérium úgynevezett szolidaritási alap létrehozását tervezi, amit a magas bérekkel rendelkező állami vezetők fizetésének egy részével töltik fel. A Hotnews című portál értesülései szerint a szaktárca egy olyan rendeletet tervez elfogadni, ami szerint 90 százalékkal adózzák meg a 9 500 lejnél magasabb jövedelmeket az állami vállalatoknál. Traian Băsescu korábban bejelentette, hogy az év végéig hajlandó egy szolidaritási alapba utalni fizetését.


 Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 279
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap