label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2009. szeptember 29.
Közel háromezer magyar elsőéves tanul a BBTE-n a 2009/2010-es tanévben

SZERZŐ: NAGY-HINTÓS DIANA   

Magyari: a szaktárca nem biztosítja a jól működő autonómiát

Libasorban vonulnak a gólyák és nem gólyák – ROHONYI D IVÁN
Libasorban vonulnak a gólyák és nem gólyák – ROHONYI D IVÁN
Tegnap tartották meg több kolozsvári felsőoktatási intézetben, így a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) is a tanévnyitó ünnepséget. Reggel kilenc órakor Andrei Marga rektor megtartotta Kilencven év után. Az új egyetem a globalizáció korában című bevezető expozéját. Az ünnepségen jelen volt Emil Constantinescu is, aki díszoklevelet vehetett át Andrei Margától. Délben kettőkor az egyetem központi épületének Aula Magna termében zajlott a magyar tagozat hivatalos megnyitója, amelyre sajnos nagyon kevés hallgató jött el. Magyari Tivadar rektorhelyettes szerint ez annak tulajdonítható, hogy a magyar megnyitóval párhuzamosan a karok is évnyitót tartottak. Értesüléseink szerint tegnap zajlott az évnyitó a műegyetemen és a zeneakadémián is; a mezőgazdaság-tudományi és állatorvosi egyetem csütörtöki évnyitójára Ilie Sârbu szakminisztert várják. Az orvosi egyetem hétfőn kezd, külön évnyitó nélkül.


Tudatos választás, értékes diákok

Andrei Marga, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora tanévnyitó beszédében a kilencven évvel ezelőtt megalakított román tannyelvű egyetemre összpontosított, majd a jelenlegi helyzetet ecsetelte. Megtudtuk: mára a hallgatók száma – a doktorandusokkal együtt – megközelíti az 55 000 főt. A 1993–2009 közötti nagy infrastrukturális beruházás több mint 25 új épületet eredményezett. Az ünnepségen részt vevő Emil Constantinescu beszédében méltatta a BBTE eddigi eredményeit. A rektor az egyetem létesítésének kilencvenedik évfordulója alkalmával díszoklevelet is átadott Constantinescunak.

A magyar tagozat déli megnyitóján Magyari Tivadar rektorhelyettes ismertette az újdonságokat: a tavalyi 61 szakhoz képest idén 67-en folyik magyar oktatás, de jövőre talán a magyar tannyelvű muzeológia és művelődésszervező szakra is szervezhetnek felvételit. Enyhe javulást tapasztaltak a beiratkozók tanulmányi eredményeiben. Ebben az évben két és félszeres volt a túljelentkezés a tandíjmentes helyekre, s robbanásszerűen nőtt a magyarországi beiratkozók száma. „Minél tudatosabban választanak egyetemi szakot a fiatalok, és minél kevésbé ülnek fel divathullámoknak, annál értékesebb diákjaink, később pedig szaktársaink lesznek”, fejtette ki Magyari. A most induló elsőévesek közel hetven százaléka tandíjmentesen tanul, míg a román tagozaton a tandíjmentesek aránya negyven százalék körüli.

Rossz helyzetben a felsőoktatás

Magyari közölte: több romániai egyetem vezetősége, így a BBTE-é is, úgy ítélte meg, hogy a romániai felsőoktatás soha nem volt rosszabb helyzetben, mint most, s ez nem csupán a gazdasági válságnak tulajdonítható. „A hazai egyetemek soha nem voltak ennyire magukra hagyva, soha nem volt ennyi egymásnak ellentmondó rendelet, ajánlás, szabály, előírás. Ebben az általános állapotban a romániai felsőoktatási kormányzat – a minisztérium felelős szerve – nem tud (nem is tudott soha) jól működő autonómiát biztosítani a felsőoktatás számára azon a néhány ponton, ahol mégis szükséges volna az észszerű állami koordináció és segítség, s a minimális közös szabályok felállítása, azok betartása és betartatása. Ehhez még hozzáadódik sajnos az a rendetlenség, szétfolytság, ami viszont egyetemünk túlzott szerteágazásából származik”, hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Garantált autonómiát kérnek a magyar vezetők

Magyari kitért arra is, hogy tavasszal a BBTE, egy külföldi professzorokból is álló szakbizottságtól megkapta a kiemelt egyetem minősítést, s akkor a bizottság meghallgatta a magyar tagozat vezetőségének álláspontját is. „A vezetőség magyar tagjai elmondták: nagyobb és szabályozott, garantált autonómiára tartunk igényt, azután is, hogy számos probléma időközben megoldódott. Sikerült egyezségre jutnunk két kényes évforduló kapcsán a román tagozattal. A lényeg az volt, hogy a román egyetem kilencven éves évfordulójának szentelt megemlékezésekből hiányozzon a diadalmaskodó hangsúly. A másik a Bolyai Egyetem felszámolásának ötvenedik évfordulója. A lényeg az volt, hogy a román tagozat tudomásul veszi: különböző megemlékezések lehetnek. Az egyetemről készült új bemutató füzetből, illetve filmből már kimaradt az a rész, amely pozitív fejleménynek mondta az 1959-es egyesítést. Helyette bekerült az a megfogalmazás, hogy a két egyetem egyesítése politikai tett volt, és az akkori rossz idők politikája nyomta rá bélyegét”, zárta beszédét Magyari. A rektorhelyettes beszéde után Horváth István, a szociológiai kar oktatója tartotta meg előadását Kisebbségi nyelvi jogok és kisebbségi nyelvhasználat Romániában címmel.

 Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 649
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap