label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2009. május 14.
Piaci áron értékesítenék a háziorvosi rendelőket

SZERZŐ: DÉZSI ILDIKÓ   

Az orvosok többsége nem tudná fizetni a törlesztő részletet

AGERPRES – Nemsokára saját rendelőjükben fogadhatják betegeiket a háziorvosok?
AGERPRES – Nemsokára saját rendelőjükben fogadhatják betegeiket a háziorvosok?
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal egy 2008-as évi, 86 számú sürgősségi rendelet előírása szerint értékesítené azokat az állami tulajdonú helyiségeket, amelyekben jelenleg a háziorvosok rendelői működnek. Az elmúlt héten a polgármesteri hivatal képviselői ez ügyben találkoztak a háziorvosokkal, ahol közölték velük a szakembereik által felbecsült hozzávetőleges megvásárlási árat is. – Eddig egy jelképes összegért béreltük ezeket az ingatlanokat, mert a városvezetés felismerte, hogy érdeke a háziorvosait ezzel is segíteni – nyilatkozta lapunknak Vekov Ildikó háziorvos. Most viszont teljesen más ajánlatot kaptak, ami nagy felháborodást váltott ki a háziorvosok körében, hiszen többségük már nem elég fiatal ahhoz, hogy külföldön új életet kezdjen vagy hosszú lejáratú kölcsönhöz folyamodjon. Ennek ellenére viszont néhányuknak megfordult a fejében, hogy nyugaton próbáljanak szerencsét, akárcsak fiatal kollégáik, akik csendben mind elmentek az országból.


A háziorvos azt is elmondta, hogy egy 2006. évi törvény értelmében a polgármesteri hivataloknak a rendelőket szociális, 50 eurós négyzetméterenkénti áron kellett volna értékesíteniük. – Mi annak idején tömegesen benyújtottuk a megvásárlásról szóló igénylésünket, amire mai napig nem kaptunk választ. A mostani találkozón viszont egy 2008-as sürgősségi rendeletre hivatkozva közölték velünk, hogy a két évvel korábban megállapított szociális megvásárlási ár már nem aktuális, és hogy a polgármesteri hivatal különböző, nem hivatalos felmérései alapján egy 850–920 eurós négyzetméterenkénti árat állapított meg számunkra – számolt be a találkozón elhangzottakról Vekov Ildikó.

– A magas ár a protekciós övezet miatt van. A városvezetés szerint ide tarozik a Kolozsmonostori templomtól kezdődően a Szent-péteri templomig, illetve az állomástól a Hajnal negyedig elterülő városrész. A megvásárlási ár megállapításakor figyelembe veszik a lakosság sűrűségét is – sorolta a kritériumokat. Egyébként a megvásárláskor a rendelők árának 10 százalékát kell kifizetni, a többit pedig 15 éves havi részletben lehet törleszteni a polgármesteri hivatalnak.

– Elkeserítő a helyzetünk, hiszen a javadalmazási számítási pont értéke is csökkent, ráadásul a rendelőnkben dolgozó 16 háziorvos többsége 40 év fölötti. Már az is megfordult a fejünkben, hogy mivel annyi megpályázható állást hirdetnek nyugaton és az idegen nyelv sem akadály, akkor inkább külföldön próbálkozunk, ha nem tudjuk megvásárolni ezeket az ingatlanokat. A helyiségek megvételét csak olyan háziorvos engedheti meg magának, akinek legalább 2000-en felüli betegszáma van. Az ezer betegszámmal rendelkező kollégák viszont egy ekkora törlesztő részlet esetén labdába sem rúghatnak – mondta Vekov Ildikó. Egyelőre semmi sem hivatalos ez az első puhatolózó gyűlés volt és abban maradtunk, hogy az elkövetkező hónapig döntünk arról, hogy béreljük vagy megvásároljuk ezeket a rendelőket. László Attila ugyan biztosított arról, hogy a jelenlegi városvezetés mandátuma alatt ez a szociális bérleti díj (havi 20–30 lej) nem változik, de ez csak ideiglenes megoldás és semmi biztosat nem jelent a jövőre nézve.

– Akinek nincs legalább 2000 betege, hanem csak ezer, és 5000 lejes összjövedelme van a rendelőjének, annak elég kilátástalan a helyzete – tette hozzá a háziorvos, aki szerint az egészségügyi biztosító által kiutalt havi 10 ezer lejes költségvetésből 3000 leje marad a háziorvosnak, hiszen ebből kell fizetnie a rendelő fenntartásához szükséges költségeket, a fogyóanyagokat, illetve az asszisztenst. – Ha ebből a 3000 lejből még legalább 1000-et törlesztő részletre kellene fordítani, akkor jelentősen megcsappanna a háziorvosok havi bevétele – jegyezte meg.

László Attila alpolgármester kérdésünkre elmondta: a 2008-as sürgősségi rendelet miatt valóban változás történt a rendelők megvásárlása esetében, hiszen a tavalyi kormányrendelet értelmében a védelmi övezetben található rendelők árát nem szociális, hanem piaci áron kell értékesítenie a városvezetésnek. Ennek érdekében a polgármesteri hivatal szakemberei megállapítottak egy hozzávetőleges árat mind az egyéni orvosi rendelők, mind pedig azon rendelők esetében, ahol több háziorvos dolgozik. Így a négyzetméterenkénti megvásárlási ár 850 és 920 euró között váltakozik. A háziorvosoknak 45 napon belül kell dönteniük arról, hogy megvásárolják-e az állami tulajdonban lévő ingatlant.

Hozzátette: abban az esetben, ha mégsem a vásárlás mellett döntenek, a városvezetés meghosszabbítja a velük kötött bérleti szerződést.


Egy nemrég a fővárosban orvosoknak szervezett munkaerővásáron külföldre toboroztak pályakezdő és tapasztalt szakembereket. Kétezer munkahelyet pályázhatnak meg az érdeklődők Angliában, Franciaországban, Írországban, Németországban, Olaszországban és Lengyelországban, ahol az orvosok fizetése havi 2000 és 7000 euró között mozog. A legnagyobb fizetésre az Angliában dolgozók számíthatnak, ahol egy rezidens orvos havi 4000, egy szakorvos pedig 7000 eurót kereshet. Egy, az Európai Orvosi Szolidaritás Alapítvány által elvégzett 2007-es felmérés szerint a romániai orvosok 60 százaléka inkább külföldön dolgozna, elsősorban a magasabb jövedelem miatt, de nem elhanyagolható a színvonalas munkakörülmény sem, amely az egészségügyben dolgozókra vár.

– A külföldi munka jó az orvosoknak, de kevésbé jó a román egészségügyi rendszernek – jegyezte meg Vasile Astărăstoaie, a Román Orvoskamara elnöke.


 

 Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 379
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap