label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2016. május 16.
A 25 éves Quimby előtt feldolgozáslemezzel tisztelegtek a kollégák
Feldolgozáslemezzel tisztelegtek a kollégák az idén 25 éves Quimby zenekar előtt. A Tükröm, tükröm című sokszínű anyagra, amely ma jelenik meg, tizenhat felvétel került, köztük a Tudósoké, a Zubolyé, a Rackajamé, az Ivan & the Parazolé, a Romengóé és Sickratmané.


A felkért zenekarok szabad kezet kaptak a dalválasztás és a megvalósítás tekintetében is.

"Eddig nem készítettünk feldolgozásokat, ez volt az első. A Quimbyvel korábban sok fesztiválon játszottunk együtt, kölcsönös tisztelet alakult ki közöttünk. A Quimby úgy indult el a mainstream irányába és vált az ország talán legnépszerűbb zenekarává, hogy közben sok mindent megtartott a kezdeti közvetlenségéből, őszinteségből, kíváncsiságból, miközben mi az avantgárd felé tendáltunk" - fogalmazott drMáriás, a Tudósok vezetője, énekes, szaxofonos, trombitás az MTI-nek.

A Tudósok a tribute-lemez nyitódalát, a Bordély boogie-t gondolta újra; ez a szám a Quimby első magyar nyelvű albumán, a húsz éve megjelent Majom-tangón szerepel. A szám a Tövisházi Ambrus billentyűs javaslatára elkészített feldolgozás után teljesen Tudósok-kompatibilissé vált: a zene dadaista punkdzsessz, az eredeti szöveg egy teljesen új, mai társadalmi, szociális és költői kontextusba lett átültetve. A groteszk sztoriban bordélyház helyett közmunkásnak tudják beajánlani Karcsit, aki végül agrárszakember lesz.

"A Tudósok-lemezeken Karcsi visszatérő, egyfajta svejkiánus figura, aki most többször szól arról, mennyire szereti a Quimby Bordély boogie-ját. Az eredeti zenéből gyakorlatilag csak az alapmotívumot tartottuk meg. Megpróbáltuk úgy átalakítani a dalt, hogy az élmény szintjén valahol mégis ugyanaz maradjon" - hangsúlyozta drMáriás, aki a Quimby frontemberéhez, Kiss Tiborhoz hasonlóan képzőművészként, festőként is elismert. "A két párhuzamosan működő műfaj segíti egymást: amikor hosszan bíbelődöm egy festménnyel, utána kapok annyi felháborodási pluszenergiát, ami a koncerthez kell".

Idén a Quimbyhez hasonlóan a Tudósok (drMáriás és Tövisházi mellett Endrei Dávid basszusgitározik és Jeli Gergely dobol) is jubilál, 30 éves. Az év megkoronázása egy novemberi nagykoncert lesz az A38 hajón, ami még egy évfordulóhoz kapcsolódik: akkor lesz 50 éves drMáriás. "Őszre kijöhet egy új Tudósok-lemez, amelyen esetleg más előadók dalainak feldolgozásai is rajta lesznek".

Az elektronikát, a folkot és a hiphopot elegyítő Zuboly a Quimby egyik 2010-es felvételét, az Amit kergetek című dalt dolgozta át a Tükröm, tükröm tribute-albumra.

"Olyan, alapvetően fájdalmas hangulatú dallammotívumokat, hangszeres betéteket találtam ebben a számban, amelyek fellelhetők a mexikói népzenében és a magyar nótában is. Utóbbi miatt ugrott be a Kossuth-nóta, amelyből két ismert sort beépítettünk a feldolgozásba. Tetszik a Quimby-dalszöveg mondanivalója, ami alapvetően arról szól, hogy születésünktől fogva sokfélék vagyunk és ezt hagyni kell így" - fejtette ki Ágoston Béla, a Zuboly vezetője, fúvós, multiinstrumentalista zenész, a hazai folk- és dzsessz-színtér megkerülhetetlen szereplője.

A 2005 óta létező, zenéjét broken etnóként meghatározó Zuboly elsősorban utalásszerűen, kísérleti módon nyúl más zenékhez, cseles feldolgozásairól ismert. Ágoston Béla korábban a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttesben lett ismert, de játszott például a Kispál és a Borzzal is, sőt, Meles meles címmel egy teljes műsort és lemezt szentelt Lovasiék számainak szabad átértelmezésére.

"Egyszer Debrecenben egy színpadon voltunk A Kutya Vacsorájával, a quimbys Varga Livius zenekarával, Kiss Tibivel többször találkoztam, a legnagyobb Quimby-slágert, a Most múlik pontosant a Zuboly is feldolgozta már. Számomra példaértékű, hogy a Quimby ilyen hosszú ideje dolgozik együtt, szép életmód az ő munkásságuk, miközben kitartottak egy magas művészet mellett. Ők a magyar Doors" - szögezte le Ágoston Béla.

A Zuboly (további tagok: Benke Ágoston Félix, Busa Pista, Hock Ernő, Szarvas Dávid, Mizsei Zoltán, Pestalits Ambrus) legutóbbi stúdióalbuma, a Virágoztass engem hat évvel ezelőtt jelent meg, de a tervek szerint idén ősszel érkezik a következő. Az idén 50 éves Ágoston Béla új dzsesszformációja, a Knutdut Men is lemezt készített, akárcsak a Versi Varsa nevű gyerekprojektje.

A Quimby előtt tisztelgő lemezre szintén készített szabad átdolgozást Frenk, az Ék, az FM Fusion, a Rackajam, a hiperkarma, Ian Siegal, az Ivan & the Parazol, Ripoff Raskolnikov, a Romengo, a Zaporozsec, a Blahalouisiana, a Bábel, Dj Bootsie és Sickratman. A Quimby (Balanyi Szilárd - billentyűs hangszerek; Gerdesits Ferenc - dob; Kárpáti József - trombita; Kiss Tibor - gitár, ének; Mikuli Ferenc - basszusgitár; Varga Livius - ütőhangszerek, rap, vokál) eddig tizenöt lemezt készített, a legutóbbi, a Kaktuszliget 2013-ban jelent meg. A csapat, amely a közelmúltban tette közzé új dalát Forradalom címmel, a fesztiválfellépések mellett június 11-én a Budapest Parkban ad nagykoncertet.

A tribute-albumhoz a Quimby videoklip-pályázatot hirdet a rajongók számára: mindenki elkészítheti saját kisfilmjét kedvenc feldolgozás-dalára, a legjobbat a zenekar bemutatja. A pályaműveket június 26-ig lehet beküldeni a quimbytribute@gmail.com címre, az eredményhirdetés július 1-jén lesz. (4)Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 326
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap