label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2016. január 18.
Sok országban van jelen és váltja ki a taxisok tiltakozását az Uber
Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás a világ 68 országában, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban, és - a hozzá hasonló vállalkozásokkal együtt - komoly konkurenciát támaszt a hagyományos taxi szolgáltatásnak szerte a világban, a hatóságoknak pedig a szabályozás és a felügyelet rendezetlensége miatt "szúrja a szemét".


A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik.

A szolgáltatást igénybe vevők olcsóbban jutnak el úti céljukhoz, az autós pedig magánvállalkozásként kötetlenebbül szállíthat utasokat, aminek eredményeként a felülről szabályozott, monopolizált piac előnyeit eddig élvező taxisok egyre kevesebb fuvarhoz jutnak. Emiatt az Uber megjelenése számos helyen tiltakozásokat váltott ki a taxisok és a kormányok részéről.

A szolgáltatást kidolgozó és működtető, azonos nevű amerikai vállalatot 2009 márciusában alapította meg Travis Kalanick és Garrett Camp. A cég 2009 júniusában indította el az első okostelefonos alkalmazást, amely csak San Franciscóban, a vállalat székhelyén volt elérhető. A viharos terjeszkedés 2011 májusában indult, attól kezdve minden hónapban újabb és újabb városokra terjesztették ki a szolgáltatást, és az amerikai városok - New York, Chicago, Washington - után 2011 decemberében a tengerentúli piacok közül elsőként Párizsban is elérhetővé vált.

A szolgáltatásainak palettáját is bővítő Uber nemzetközivé válása után elkezdődtek a viták a kormányokkal és a taxis vállalkozásokkal az érintett térségekben. A szakmai felelősségbiztosítás és nyilvántartás nélkül alkalmi tevékenységként folytatott utasszállítás, mint szolgáltatás értékesítésével rendszeres kereskedelmi tevékenységet folytató vállalatként az Ubert azzal vádolják kormányok és taxis társaságok, hogy tisztességtelen konkurenciát támaszt és elfedi a munkavégzést. Az Uber azzal vág vissza bírálóinak, hogy tevékenységével éppen a szabad versenyt támogatja.

A taxisok tüntetései és tiltakozásai, valamint egyéb incidensek miatt több országban és városban betiltották az Ubert, az Egyesült Államoktól elkezdve Európán keresztül számos helyen perek és egyéb jogi eljárások zajlanak.

Újdelhiben 2014 decemberében betiltottak minden internetes taxis vállalatot, miután utasának megerőszakolásával gyanúsították meg az Uber egyik sofőrjét. Pár nappal korábban pedig az egyesült államokbeli Portland városa tiltotta ki az Ubert, amiért engedély vagy a hatóságokkal történő egyeztetés nélkül indította be szolgáltatását.

Kína 2015 januárjában tiltotta meg, hogy magánemberek közösségi utazásmegosztó alkalmazásokkal fuvarozási szolgáltatást nyújtsanak, csakis a taxis engedéllyel rendelkező vezetők használhatják az Ubert és hasonló alkalmazásokat az ázsiai országban.

Tavaly júliusban Franciaországban felfüggesztette működését az Uber, amely a taxisok szerint tisztességtelen eszközökkel veszi el a munkát a bejegyzett taxisoktól. Többször tettlegességig fajuló összetűzések is történtek az Uber sofőrjei és a taxisok között, a taxisok pedig többször is demonstráltak, legutóbb tavaly nyáron harminc nagy útlezárással akadályozták országszerte a közúti közlekedést, óriási dugókat okozva.

Az Uber vitatja a 2014-ben elfogadott francia törvényt, amelynek értelmében a nem regisztrált sofőrök egy év börtönbüntetéssel és 15 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók, jogosítványuk felfüggeszthető, a gépkocsijuk pedig lefoglalható.

Olaszországban tavaly májusban tiltották be az Ubert és a hasonló, fuvarozási szolgáltatást közvetítő cégeket az olasz taxis szövetségek tiltakozása nyomán. Az ügyben döntő milánói bíróság határozata szerint az Uber POP szolgáltatás tisztességtelen versenyhelyzetet eredményezett a piacon.

Romániában tavaly nyáron lépett életbe a fizetős autóstopot betiltó törvény, amelynek értelmében büntetni fogják azokat a járművezetőket, akik - az önkormányzatok által kibocsátott - engedély nélkül, pénzért szállítanak árut vagy utasokat. Ez vonatkozik azokra is, akik az Uber program segítségével szereznek fizetős utasokat, anélkül, hogy taxis-engedéllyel rendelkeznének és adóznának bevételük után.

Pozsonyban, ahol tavaly augusztus óta érhető el az Uber, már szeptemberben tüntettek a taxisok. Brüsszelben pedig tavaly szeptember közepén felére csökkentették a tarifát a taxisok, hogy így tiltakozzanak az Uber konkurenciája ellen.

A taxisok érdekképviselete Spanyolországban is el tudta érni az Uber betiltását, Németországban viszont a frankfurti tartományi bíróság indokolatlannak találta a taxis társaságok keresetét és feloldotta az Uber működését tiltó végzést, ami két hétig volt hatályban.

London polgármestere tavaly októberben úgy vélte, kár hadakozni az Uberrel és más hasonló új technológiai szolgáltatásokkal, mivel a változást úgysem lehet megállítani.

Az Uber számos keresetet adott be nemzeti és uniós szinten is azzal, hogy Franciaország, Spanyolország és Németország a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek korlátozásával megsérti az Európai Unió szerződéseiben foglalt jogokat, köztük a szabad vállalkozáshoz való jogot. (4)Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 572
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap