label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2015. július 01.
Potápi Árpád János: a magyar kormánytámogatás célja a kárpátaljai magyarság közösségként való megtartása
Az ukrajnai magyarságnak nyújtott jelentős magyar kormánytámogatás célja az, hogy a kárpátaljai magyarok nemzeti közösségként maradjanak meg és fejlődjenek a szülőföldjükön, túlélve a jelenlegi nehézségeket – jelentette ki ma Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen tartott nyitó előadásában Felsőszinevéren.


A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett szabadegyetem külhoni magyarsággal és oktatással foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén Potápi Árpád János elmondta: „nemzetpolitikai szempontból példa értékű, csak a romániai forradalom és a nagy tiszai és dunai árvizek idején tapasztaltakhoz fogható az az összefogás, amelyet a világ magyarsága jelenleg Los Angelestől Új-Zélandig a kárpátaljai magyarok iránt tanúsít”. Reményét fejezte ki, hogy a mostani segítőkészség a várhatóan jóval nehezebb téli hónapokban sem fog lankadni.

A Kárpát-medencei magyar oktatás helyzetéről szólva a politikus kifejtette, a magyar nyelven tanuló diákok összlétszáma jelenleg 197 ezer fő, ami – a szavaival – jelentős szám. Ugyanakkor a külhoni magyar közösségekben a magyar óvodába járó gyerekeknek csak az egyharmadát íratják a szülők magyar iskolába – emlékeztetett. Úgy vélte, ezen a helyzeten úgy lehetne változtatni, ha Magyarország erősebbé, vonzóbbá válna a külhoniak szemében.

Potápi azt is elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben a gondok ellenére sem változott a magyarok aránya a Kárpát-medencében, így Kárpátalján sem fogyott a magyarság, és jelenleg is az látszik, hogy a nehézségek fokozzák a magyarságban az összetartozás érzését. Közölte, hogy a magyar kormány a 2011–2014-es időszakban hétmilliárd forinttal támogatta a kárpátaljai magyar közösséget, és ebből az összegből a szerinte nagyon sikeresen irányított II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola másfél milliárd, a kiváló oktatást nyújtó egyházi líceumok pedig 50 millió forintnyi segítségben részesültek. Hangsúlyozta: „a magyar államnak vállalnia kell a kárpátaljai magyar intézmények fenntartását, mivel a cél az, hogy a kárpátaljai magyarok közösségként maradjanak meg és fejlődjenek a szülőföldjükön, veszteség nélkül vészeljék át a jelenlegi nehéz időszakot.”

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke előadásában elmondta: a kárpátaljai magyarság legnagyobb problémája jelenleg az, hogy a fiúk, a férfiak elhagyják Ukrajnát a háborús helyzet miatt, miközben az állam egyre agresszívebb módon lép fel a lakossággal szemben. Mint fogalmazott, már 50 pedagógus álláshely üresedett meg a közel száz kárpátaljai magyar iskolában a férfi oktatók katonai mozgósítás miatti távozása következtében.

Az oktatási szakember szerint a magyar állam támogatása jelentős mértékben javítja a kárpátaljai magyar oktatás helyzetét. Hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarság érdeke az, hogy erős legyen a magyar állam, hiszen ennek köszönhetően nő Kárpátalján a magyar nyelv, a magyar oktatás presztízse. A válságidőszakokban nyújtott anyaországi segítség miatt, így most is, jelentősen nő a magyar iskolákba beíratott gyermekek száma – tette hozzá, megjegyezve, hogy a kárpátaljai ukránok körében is vonzóbb lett az utóbbi időben a magyar kultúra, hiszen idén – a korábbi ódzkodással szemben – már mintegy ezer kárpátaljai ukrán iskolás választotta a magyart második idegen nyelvként, amelyet tantárgyként szeretne tanulni.

Orosz Ildikó kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy anyaországi támogatással idén több ezer kárpátaljai iskolás üdülhet az Erzsébet-program keretében a Balatonon magyarországi társakkal együtt. Szerinte ez erősíti a nemzeti összetartozás érzését a felnövekvő nemzedékekben. Hasonlóan fontosnak mondta, hogy Magyarország étkezési támogatást nyújt a kárpátaljai magyar óvodásoknak, bérkiegészítésben részesíti a magyar iskolák pedagógusait és a történelmi egyházak lelkészeit, munkatársait.

A szabadegyetem programja csütörtökön nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetéssel és a kárpátaljai magyar médiaviszonyok elemzésével folytatódik. (4)Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 836
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap