label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2015. április 10.
Kukorelly Endre kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat


Szijj Ferencnek, Háy Jánosnak, Károlyi Csabának és Szilágyi Mártonnak ítélték az irodalmi díjakat

„A versírás ugyanis ennél a szerzőnél élvezet, és Kukorelly azt szeretné, ha a verseinek olvasása is az lenne
„A versírás ugyanis ennél a szerzőnél élvezet, és Kukorelly azt szeretné, ha a verseinek olvasása is az lenne" – olvasható az indoklásban
Mind, átjavított, újabb, régiek című költői életművét összegyűjtő kötetéért Kukorelly Endre veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, az irodalmi díjakat pedig Szijj Ferenc, Háy János, Károlyi Csaba és Szilágyi Márton kapják. Az elismeréseket április 21-én adják át a Budapest Music Centerben. A díj alapítása, 2006 óta összesen 48 költőt és írót ismert el a szervezet – közölte a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület ma az MTI-vel. Az irodalmi nagydíj célja az előző év kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához.


„Éveken át a díjakkal járó pénzjutalom jelentette Magyarországon a legnagyobb összegű civil irodalmi elismerést, ám a szerzői jogi törvény 2012-es módosítása miatt az alkotóknak már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget. Ezért 2013-tól ezt a pénzt az egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át” – olvasható a közleményben. Az irodalmi nagydíj korábban 3 millió forinttal járt, az irodalmi díjak pedig egy éven át havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal. 2013 óta az elismerés nem jár pénzjutalommal, a kitüntetettek oklevelet, a nagydíjas egy bronzszobrot, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész alkotását veheti át.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjjal kitüntetett Kukorelly Endre 1951-ben született Budapesten; a költő, író, újságíró, kritikus jelentős szakmai díjak és állami elismerések kitüntetettje. Kukorellynél a versek mindig élő szövegek, el kell viselniük, hogy a szerzőjük sosem hagyja őket békén, más lesz a címük, új szomszédaik lesznek, máshogy tagolódnak, szavak cserélődnek ki bennük. Hiszen ezek a versek élnek. A versírás ugyanis ennél a szerzőnél élvezet, és Kukorelly azt szeretné, ha a verseinek olvasása is az lenne – jellemzik a dokumentumban. A díjazott válogatást a Libri Kiadó 2014-ben adta ki Mind, átjavított, újabb, régiek címmel.

Szijj Ferenc Agyag és kátrány című, a Magvető Kiadónál megjelent verseskötetéért kap elismerést. A szombathelyi születésű költő tizedik kötete öt ciklusra bontva negyven rövidebb-hosszabb verset tartalmaz, és a mulandó tárgyi világ részletező leírásával mutatja meg az emberi sorsot. „Költészete a magyar nyelvű gondolati szabadvers megújításának jegyében vált tökéletessé” – olvasható az indoklásban.

Háy János író, költő, képzőművész Napra jutni című, az Európa Kiadónál megjelent novellakötetéért kapja a díjat. Az 1960-ban született szerző a műben A gyerek című nagyregény tematikáját világítja meg más perspektívából; a novellák a gyermekkorra, az elszakadásra fókuszálnak. A díj méltatása szerint Háy a széttartó motívumokból furfangosan összeálló szövegekben úgy rajzol meg egyedi sorsokat, tragédiákat, hogy egy egész generáció magára ismer.

Károlyi Csaba kritikust Nincs harmadik híd című, a Kalligram kiadónál megjelent kritikagyűjteményéért díjazza az Artisjus. A szerző kedvére barangol az írók világában, akár egy régóta ismerős piacon, ahol mégis mindig új ínyencségekre lelhet – olvasható az indoklásban.    

Szilágyi Márton irodalomtörténész A költő, mint társadalmi jelenség című, a Ráció Kiadó gondozásában megjelent kötetéért kap elismerést. Az 1965-ben született egyetemi professzor kutatási területe a 18–19. századi magyar irodalom, legutóbbi kötetében arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, melyek azok az események, történések, amelyek meghatározták Csokonai Vitéz Mihály életét és pályafutását. Szilágyi Márton nem irodalmi elemzéseket nyújt, hanem az irodalom társadalomtörténeti megközelítését preferálja – derül ki  a dokumentumból.

Az irodalmi nagydíjat korábban olyan alkotók kapták, mint Ferencz Győző, Tandori Dezső, Bodor Ádám, Gergely Ágnes, Tolnai Ottó, Spiró György, Oravecz Imre, Balla Zsófia, Kántor Péter, Pintér Béla, az irodalmi díjat pedig többek között Berniczky Éva, Balázs Attila, Borbély Szilárd, Bezeczky Gábor, Dragomán György, Cserna-Szabó András, Jónás Tamás, Temesi Ferenc, Závada Pál, Tóth Krisztina, Buda Ferenc, Szilágyi Zsófia, Fodor Ákos, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Tverdota György, Bertók László, Zalán Tibor, Szvoren Edina, Mesterházi Mónika, Szálinger Balázs, Takács Zsuzsa és Szőnyei Tamás vehette át. (8)Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 692
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap